REMEMBER, REMEMBER THE 6th OF DECEMBER...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

μια πιο ειδικη και πιο επιθετικη προσεγγιση στο οικολογικο ζητημα

Συγκεκριμένα, θα μιλήσω για το φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων, του Οικολόγους-Πράσινους.

Πλησιάζοντας τις ευρωεκλογές, από το πουθενά αναδείχθηκε μια νέα πολιτική δύναμη. Υπέρογκα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, που από το 1% εκτοξεύτηκαν στο 8%, ενώ κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει το πολιτικό τους πρόγραμμα, και αλόγιστη προβολή από τα ΜΜΕ ως μιας νέας επαναστατικής λύσης για να τις εκλογές, ανέδειξαν τους Οικολόγους-Πράσινους σε κόμμα αντίδρασης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Ας δούμε την επαναστατικότητα που εκπροσωπούν οι Πράσινοι λοιπόν…
Στο site τους, διαβάζω από την απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους:
‘Διάσωση τραπεζών με δημόσιο χρήμα να θεωρείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με μετατρεψιμότητα των προνομιούχων μετοχών σε κοινές) και να οδηγεί σε αντίστοιχη -προσωρινή έστω- κρατικοποίηση, ώστε τα χρήματα αυτά να μπορούν να ανακτηθούν αργότερα.’ Εφαρμογή του κρατισμού δηλαδή, διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα του λαού, διάσωση δηλαδή του θύτη με τα χρήματα του εκμεταλλευόμενου.
Νωρίτερα όμως, η απόφαση λέει πως ‘οι Οικολόγοι Πράσινοι με απογοήτευση βλέπουν να δαπανώνται τεράστια ποσά από το δημόσιο πλούτο για τη διάσωση και κρατικοποίηση των ζημιών των πιο κερδοσκοπικών και ριψοκίνδυνων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων’. Στην απόφαση αυτή δηλαδή φαίνεται πως το κεντρικό τους όργανο παλινδρομεί μην έχοντας κάποιο σταθερό και σοβαρό πολιτικό πλαίσιο, αλλά πρώτα κάνει μία διακήρυξη έτσι για να δείξει ότι είναι φιλολαϊκό κόμμα, και στη συνέχεια δηλώνει μια πολιτική θέση που απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηρισθεί ριζοσπαστική ή ‘εναλλακτική’, διαφορετική (από τις υπόλοιπες και κυρίως αυτές των κομμάτων εξουσίας) δηλαδή…

Διαβάζουμε ακόμη, πως τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο προσωρινά, ‘μόνο για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο που θα τον αφιερώσουμε στην αναζήτηση ουσιαστικών και διαρκών λύσεων μέσα από τον ριζοσπαστικό επανασχεδιασμό και αναμόρφωση όχι μόνο του χρηματοπιστωτικού αλλά και συνολικά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Τι να πω εδώ? Ότι δεν έχει κάποια πολιτική βάση αυτή η θέση, ή ότι δεν στέκει - με τα ελληνικά που γνωρίζω τουλάχιστον? Πως γίνεται η αναδιαμόρφωση και ο επανασχεδιασμός του καπιταλισμού να είναι ριζοσπαστικός? Δεν στέκει λογικά αυτή η θέση, άσχετα που δεν λέει τίποτα παραπάνω από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ…

Τί προτείνουν τελικά οι Οικολόγοι –Πράσινοι?
Σε παγκόσμιο επίπεδο, την υιοθέτηση μιας ‘Νέας Πράσινης Συμφωνίας’ που απλώς θα περιορίζει τη δράση του καπιταλισμού έτσι ώστε να μην βλάπτει το περιβάλλον-καλό κι αυτό-και τον ‘εκπρασινισμό’ του ΔΝΤ και άλλων διεθνών πολιτικοοικονομικών οργάνων, τα οποία θα παρακολουθούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και θα αποτρέπουν κρίσεις σαν την παρούσα. Πολύ πράσινα και ρόδινα μας τα λένε… Δεν έχουν φαίνεται υπ’ όψιν τους τον κυκλικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, που διέρχεται περιοδικά κρίσεις, από τις οποίες οι έχοντες βγαίνουν δυνατότεροι, και οι μη-έχοντες φτωχότεροι. Ζητούν την ψήφο μας για να στηρίξουμε ένα εκτός πραγματικότητας κόμμα. Διαφορετικά, ξέρουν πολύ καλά την πραγματικότητα, και ζητούν την ψήφο μας τάζοντας μας μη εφαρμόσιμα προγράμματα, λαγούς με πετραχήλια ελληνιστί.

Σε τοπικό επίπεδο, προτείνουν μεταξύ άλλων, ‘την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσλαμβάνουν νέους ή άλλους ανέργους και συμβάλλουν στην επίτευξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων χωρίς να ανακυκλώνουν την ανεργία ή να δημιουργούν εργαζομένους με μειωμένα δικαιώματα’. Με λίγα λόγια, προτείνουν ένα πράσινο νόμο Πετραλιά για επιδότηση της απασχόλησης! Αντιλαϊκά μέτρα με μια πράσινη μάσκα στην ουσία, αυτές είναι οι προτάσεις του κου Τρεμόπουλου και της παρέας του. Τίποτα παραπάνω. Και πού είναι η εναλλακτικότητα σε αυτό το μέτρο κύριοι Οικολόγοι? Πήραν έναν απαράδεκτο νόμο της ΝΔ, πρόσθεσαν λίγο πράσινο για να δείξουν ότι είναι οικολόγοι και μας τον προσφέρουν ως κάτι νέο, εναλλακτικό, διαφορετικό από όσα προτείνουν τα κόμματα εξουσίας! Και τολμούν κιόλας να αυτο-χαρακτηρίζονται ως κόμμα διαμαρτυρίας! Διαμαρτυρία που πρεσβεύει τα ίδια με το στόχο της πρώτη φορά ακούω… Όταν δηλώνεις πρόθυμος να συνεργαστείς με το κατεστημένο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), τότε συγγνώμη, αλλά δεν μπορείς να αυτό αποκαλείσαι δύναμη αλλαγής. Όταν μένεις αδιάφορος στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και δίνεις πράσινο φως στην εκμετάλλευση τους από μεγαλοκαπιτάλες (Μυτιληναίος, Μπόμπολας) και δεν καταγγέλλεις ουσιαστικά τη λογική του κέρδους που καταστρέφει το περιβάλλον, τότε δεν είσαι καθόλου εναλλακτική δύναμη, αλλά κοινό δεκανίκι.

Και λέω παραπάνω 'για να δείξουν ότι είναι οικολόγοι', γιατί και γι αυτό το θέμα υπάρχουν πολλές και βάσιμες αμφιβολίες.
Παραθέτω απόσπασμα από το σχόλιο του χρήστη alitos στο tvxs πάνω στο θέμα των Οικολόγων-Πράσινων(τις λέξεις με bold δεν τις τόνισα εγώ, είναι με κεφαλαία στο κείμενο):

«Αν ρωτήσεις όλους αυτούς που έχουν τρέξει εδώ και χρόνια για διάφορες δράσεις που αφορούν το περιβάλλον εδώ στην Θεσσαλονίκη θα μάθεις ότι πάντα ο κ.Τρεμόπουλος ήταν ή απών ή επιθετικά διεκδικούσε να εμφανίζεται στην κεφαλή των διεκδικούντων για να καρπώνεται προσωπικά οφέλη από την όποια δράση.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Οικολόγοι ή ο Τρεμόπουλος, δεν δέχτηκαν να ενταχθούν σε κοινές δράσεις πολιτών για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και η απουσία τους είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική για το πως κατανοούν στην πράξη αυτό που εννοείται ως συλλογική δράση.

Υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες εδώ στην Θεσσαλονίκη με πολύχρονη σχετική δραστηριοποίηση που θα επιβεβαίωναν και με το παραπάνω αυτό που λέω αλλά θα πήγαιναν ακόμα παραπέρα για να μιλήσουν για την γαργάρα που έχουν κατά καιρούς κάνει οι Οικολόγοι για τις βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεγάλων έργων ή οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ειδικά στις περιπτώσεις που οι τοπικές κοινωνίες στην επαρχία διαμαρτυρήθηκαν και αντιτάχθηκαν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι Οικολόγοι ήταν σχεδόν πάντοτε απόντες.

Βέβαια τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους Οικολόγους και στον Τρεμόπουλο θα φανεί πόσο πραγματικά δραστήριοι και συμμετοχικοί είναι για τα θέματα που τόσο πολύ κόπτονται και έτσι θα επιβεβαιωθούν πανηγυρικά όσοι τους θεωρούν ως το πυροτέχνημα της σημερινής συγκυρίας...
»

Να προσθέσουμε και μερικές ακόμη απουσίες των Οικολόγων-Πράσινων...:
1. Απόντες στο θέμα του Ελαιώνα, αδιαφορώντας για το τερατώδες MALL Βωβού που θα χτιζόταν δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ. Η οικολογική τους ευαισθησία εξαντλήθηκε στο να χαρίσουν ένα ποδήλατο (μάλλον για να προβληθούν κι αυτοί) στον Κακλαμάνη, το σχιζοφρενή δήμαρχο με το πριόνι, που καθύβριζε τους 131 πολίτες που προσέφυγαν ενάντια στην καταστροφή του Ελαιώνα.
2. Απόντες από το Ελληνικό όπου ο δήμαρχος και άλλοι φορείς έδωσαν μάχη για τις ελεύθερες παραλίες ενάντια στη μαφία της νύχτας και το λατρευτό Σουφλιά, υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
3. Απόντες από τους αγώνες κατά της δημιουργίας χωματερής στη Μαυροράχη Θεσσαλονίκης, κατά της παραχώρησης της παραλίας της Καλαμαριάς σε ιδιώτες και κατά της τσιμεντοποίησης τεράστιας έκτασης του Πανοράματος από το χριστιανέμπορο μητροπολίτη Άνθιμο (βρε λες να είχε δίκιο ο alitos?)
4. Απόντες από η μεγάλη μάχη για τη λυματολάσπη, για να φύγει η χωματερή από τα Άνω Λιόσια και για την περεταίρω υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.
5.Απόντες από τους αγώνες στις γειτονιές, όπου οι κάτοικοι ξηλώνουν τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
6. Απόντες από τους αγώνες για να σταματήσουν τα υπέρογκα φράγματα σε Αχελώο και Άραχθο και τη διάσωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο.
7. Απόντες από τον αγώνα για να μην τσιμεντοποιηθεί (και) η Πάρνηθα (επέκταση Καζίνο-Μπόμπολας, Μονή Κλειστών, Τεχνόπολη)
8. Απόντες επίσης από τη μάχη ενάντια στις δεξαμενές (Βαρδινογιάννης κλπ) στη Βάσοβα της Καβάλας.
Και πολλές άλλες απουσίες… Ωραίοι οικολόγοι είναι. Το όνομα τους είναι το πλέον υποκριτικό μαζί με αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Και τέλος, να θυμίσουμε και από πού προέρχονται οι’ Οικολόγοι-Πράσινοι’:
Είναι αυτοί που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, το οποίο στήριξε την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, μέλη του οποίου συμμετείχαν στις κυβερνήσεις που βομβάρδισαν τη Σερβία και που τήρησε σιγήν ιχθύος για την επέμβαση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Είναι επίσης το ευρωπαϊκό κόμμα, που είπε ΝΑΙ στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ, που είπε ΝΑΙ στο ιμπεριαλιστικό διχοτομικό σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, το οποίο απέρριψε στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κυπριακός λαός. Να συμπληρώσουμε πως επί υπουργίας Πράσινου στο αρμόδιο υπουργείο στην κυβέρνηση Σρέντερ, μεταφέρονταν τα πυρηνικά απόβλητα από τη Γερμανία σε χώρες-χωματερές¸ενώ οι ακτιβιστές έπεφταν στις γραμμές των τραίνων για να εμποδίσουν αυτή τη μεταφορά. Τέλος, λένε ΝΑΙ στην Ευρωσυνθήκη

Να λοιπόν ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Να ένα κόμμα που θα αντισταθεί στο κατεστημένο παριστάνοντας το δεκανίκι του. Να ένα κόμμα με τη μικρότερη αξιοπιστία κι από τα κόμματα εξουσίας που έχουν καταστρέψει τη χώρα. Να ένα κόμμα που σας προσφέρει απλόχερα έναν όμορφο πράσινο καπιταλισμό, στην ίδια λογική που ο Bill Gates προτείνει τον φιλάνθρωπο ιμπεριαλισμό. Να ένα κόμμα που ονομάζεται ‘Οικολόγοι Πράσινοι’ και που απέχει από τους περισσότερους οικολογικούς αγώνες. Πιθανότατα η πιο αξιόλογη συμβολή του στο παγκόσμιο οικολογικό κίνημα είναι η συμμετοχή στο Earth Hour. Να ένα κόμμα που είναι μέλος ενός από τα πιο ανήθικα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ψηφίστε τους λοιπόν. Ψηφίστε τους για να γίνουμε επίσημα οικολόγοι, ανεπίσημα αδιάφοροι και ανεύθυνοι, για να συμμετέχουμε κι εμείς στα διεθνή εγκλήματα. Μπορούμε κι εμείς.

Καμμία ψήφος χαμένη στους ‘Οικολόγους-Πράσινους’! Καμμία ψήφος στους υποκριτές υποστηρικτές του πράσινου ιμπεριαλισμού!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας παραπεμπω επισης και στο αρθρο του busy bee: http://manosbee.blogspot.com/2009/06/blog-post_5461.html

για οσους αμφιβαλλουν ακομη...

ψαξε τωρα για να μην ψαχνεσαι μετα...