REMEMBER, REMEMBER THE 6th OF DECEMBER...

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ντροπή!

Ποιός ανήθικος τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο? Ποιος ανιστόρητος θα μπορο’υσε να κάνει κάτι τέτοιο?

Ντροπή! Σήμερα το πρωί έγινε αντιληπτό ότι διαρρήκτες είχν μπει στο σπίτι του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς, Χαρίλαου Φλωράκη. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου φυλάσσονται πολλά προσωπικά αντικείμενα, αλληλογραφία του Φλωράκη και άλλα κειμήλια. Πολλά από αυτά ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ!

Ντροπή σε όποιον τόλμησε κάτι τέτοιο!

'Η κοινωνία θέλει δημοκρατία και τάξη...'

Η τρομοκρατία και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕξαπάτησης έκανε και πάλι το θαύμα της!


Οι κουκουλοφόροι σπάσανε ένα τετράγωνο – μαλακία, προβοκάτσια? – και αμέσως τα κανάλια και οι εφημερίδες έθεσαν θέμα δημόσιας τάξης, ότι κυνδινεύει ολόκληρη η κοινωνία από μία βλακεία που έγινε! Και αμέσως οι έξυπνοι οι έλληνες τσίμπησαν και το ‘ριξαν στο συντηρητισμό…

Από δημοσκόπηση στην Καθημερινή – άλλο που δεν θέλανε κι αυτοί – μαθαίνουμε: με ποσοστό 49% έναντι 44% υποστηρίζεται στην ελληνική κοινωνία η αποψη να καταργηθεί το άσυλο! Στην Ελλάδα με τις ‘υπερευαισθησίες περί δημοκρατίας’!


Ακόμη:

Το 59% υπέρ της ποινικοποίησης της κουκούλας. Το 49% πιστεύει ότι οι κάμερες προστατεύουν τα πολιτικά δικαιώματα(!). Και ΜΟΝΟ το 36% προτάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία τους.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε? Ούτε εμείς δεν την θέλουμε!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 59%= 28% ΝΔ, 5% ακροδεξιοί, το υπόλοιπό 26% κύριοι του ΠαΣοΚ που μιλάτε για αυταρχικά μέτρα? Ομοίως: 49%= 28% ΝΔ, 5% ακροδεξιοί και 16 προφανώς ΠαΣοΚοι… Και μετά πουλάτε δημοκρατία… Ούτε οι ψηφοφόροι σας δεν τη θέλουν!

Τιμή? Αναγνώριση? Εμένα θα έτριζαν τα κόκκαλα μου...

Εγκαινιάστηκε προχθές το νέο μουσείο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, το μεγαλύτερο έλληνα μαθηματικό των τελευταίων αιώνων, στην Κομοτηνή, την ιδιαίτερη πατρίδα του.


Ως εδώ καλά. Διαβάζω τον τίτλο στην καθημερινή: ‘Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή’. Δηλαδή η παρουσία του Στυλιανίδη είναι άξια μεγάλης σημασίας και αναφοράς σε σχέση με το μουσείο?


Ο Στυλιανίδης, από τους χειρότερους υπουργούς παιδείας και με το πιο ανύπαρκτο έργο που (δεν) έχει δει ποτέ η χώρα μας, και μάλιστα ενώ είναι πλέον ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ(!), ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της πολιτείας σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός!


Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τον χειρότερο πρώην υπ. Παιδείας της να εγκαινιάσει το μουσείο του επιστήμονα που βοήθησε να επιλυθούν τα μαθηματικά προβλήματα της σχετικότητας!

Ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση Καραμανλή που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πόσο απαξιώνει τον τομέα της παιδείας και της επιστήμης...


ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Βιογραφία του Καραθεοδωρή


Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, όπου ο πατέρας του Στέφανος Καραθεοδωρή ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας. Γενέτειρα της οικογενείας Καραθεοδωρή ήταν το παλιό Μποσνοχώρι, του οποίου ζωντανή συνέχεια αποτελεί η Ν. Βύσσα. Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε και σπούδασε στο εξωτερικό, η ανατροφή του ήταν ελληνοχριστιανική. Από μικρό παιδί μιλούσε ελληνικά και γαλλικά και προτού συμπληρώσει τα εφηβικά του χρόνια μιλούσε τουρκικά και γερμανικά.


Την περίοδο 1883-85 ο μικρός Κωνσταντίνος πήγε στη Σχολή της Ριβιέρας και του Σαν Ρέμο. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο γυμνάσιο Ατενέ Ρουαγιάλ ντ' ιξέλ των Βρυξελλών. Και ήταν εκεί, προσπαθώντας να λύσει ασκήσεις γεωμετρίας, που συνειδητοποίησε την κλίση του στα μαθηματικά. Τα δύο συνεχόμενα πρώτα βραβεία που κέρδισε στους ετήσιους διαγωνισμούς μαθηματικών μεταξύ σχολείων πιστοποίησαν απλώς το μεγάλο ταλέντο του. Από το ίδιο γυμνάσιο πήρε και το απολυτήριο του 1891.


Στις 18 Οκτωβρίου 1891 γυρνά μια σελίδα στη ζωή του όταν δίνει εξετάσεις και εισέρχεται στη Βελγική Στρατιωτική Σχολή. Το 1895 αποφοίτησε ως αξιωματικός του Μηχανικού και το 1898 ταξίδεψε στην Αίγυπτο ως βοηθός μηχανικός στη Βρετανική Εταιρεία που κατασκεύαζε τα φράγματα του Ασουάν. Εκεί κατάλαβε ότι τα μαθηματικά ασκούσαν επάνω του πολύ μεγάλη γοητεία και ότι η δουλειά του πολιτικού μηχανικού δεν τον ικανοποιούσε. Τον Ιούνιο του 1900 πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στο Βερολίνο για να σπουδάσει μαθηματικά. Οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία 35 ετών, παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη την 24χρονη τότε Ευφροσύνη, το γένος Καραθεοδωρή, που ήταν (όπως είναι ευνόητο) μακρινή συγγενής του. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, τη Δέσποινα και τον Στέφανο. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αναδεικνύεται γρήγορα σε κορυφαίο μαθηματικό αποκτώντας σημαίνουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η θέση του αυτή τον έφερε όχι μόνο σε επαφή αλλά και σε στενή επιστημονική συνεργασία με πολλούς σημαντικούς συναδέλφους του, με κυριότερο τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, ο οποίος είχε εκδηλώσει δημοσίως τον σεβασμό του και την εκτίμησή του για τον Καραθεοδωρή. Ο μεγάλος μαθηματικός χρημάτισε καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ανέλαβε κατ' εντολήν του Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή δεν περιορίστηκε μόνο στα μαθηματικά αλλά επεκτάθηκε στους τομείς της φυσικής και της αρχαιολογίας. Οι μαθηματικές εργασίες του αναφέρονται στον λογισμό των μεταβολών, στη θεωρία των πραγματικών συναρτήσεων, στη θεωρία των μιγαδικών συναρτήσεων, στις διαφορικές εξισώσεις με μερικές παραγώγους, στη θεωρία των συνόλων και στη διαφορική γεωμετρία. Οι εργασίες του στη φυσική αφορούν τη θερμοδυναμική, τη γεωμετρική οπτική, την οπτική γενικότερα, την ειδική σχετικότητα και τη μηχανική.


Οι αρχαιολογικές μελέτες του αναφέρονται σε κατασκευές της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Αιγύπτου (σε ναούς, σε πυραμίδες, σε αρδευτικά έργα κτλ.). Ο Καραθεοδωρή έγραψε περίπου 232 εργασίες, από τις οποίες δημοσιεύθηκαν οι 165. Ολες οι εργασίες του είναι θεμελιώδεις έρευνες εξαιρετικής εμπνεύσεως, οι οποίες τον αναδεικνύουν ρυμοτόμο της μαθηματικής διανοήσεως. Είναι ο εκπρόσωπος του νέου μαθηματικού πνεύματος του 20ού αιώνα το οποίο χαρακτηριζόταν από την επάνοδο στην κλασική εντέλεια των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών. Συγχρόνως το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη πολλαπλή πνευματική κίνηση εκδηλώθηκε με συγγραφές και διαλέξεις. Για πολλά χρόνια ήταν συνεκδότης του περιοδικού «Mathematische Annalen», ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Circolo Mathematico di Palermo» και πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής της «Encykloradie der Mechanik» (1931-1935). Η παγκόσμια μαθηματική κοινότητα θρήνησε την απώλεια του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Μαζί της θρήνησε και ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας και της Γερμανίας αφού και οι δύο τον θεωρούσαν τον καλύτερο εκπρόσωπό τους.


Επίσης, μία σύντομη επιστολή του Einstein:

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε!

Θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη.

Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα.

Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.

Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς

Δικός σας Α. Αϊνστάιν».


Πείτε τώρα, άξιζε τέτοια τύχη?

ψαξε τωρα για να μην ψαχνεσαι μετα...