REMEMBER, REMEMBER THE 6th OF DECEMBER...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πάγκακος


Όσοι από σας είχατε την τύχη (ή την ατυχία) να διαβάσετε το τελευταίο τεύχος των Schooligans, καταλαβαίνετε απόλυτα την οργή και την αγανάκτηση μου.
Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται μια συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου(μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη ΕΔΩ). Στη συνέντευξη φυσικά τέθηκαν ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Αλλά πως τα κατάφερνε πάντα ο Πάγκαλος-κυρίως στα θέματα της παιδείας-όλο τα γύριζε ώστε να κατηγορήσει την αριστερά.

Και τί λέει? Ξεκινά λοιπόν να λέει ότι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης φταίει η αριστερά. Συγκεκριμένα, λέει ότι ‘τα κόμματα της αριστεράς ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τα πανεπιστήμια’. Σοβαρά?
Να σας πω για το δικό μου ΑΕΙ κύριε Πάγκαλε? Εδώ που κυριαρχεί η ΠΑΣΠ και οι καθηγητές διορίζονται με βύσματα. Που ο πρύτανης είναι νεοδημοκράτης φασίστας κι αν τον αλλάξουμε θα φέρουμε πασόκο. Φταίει η αριστερά για τα πανεπιστήμια?
Φταίνε οι φοιτητές και όσοι καθηγητές μάχονται για να μην περάσουν οι απαράδεκτες μεταρρυθμίσεις σας? Γιατί το είπε κι αυτό. Ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματα, και άρα δεν φταίνε, και η κακοί κομμουνιστές δεν τους αφήνουν. Συγγνώμη κιόλας! Συγγνώμη που η κοινωνία δεν συμφωνεί με την αυθεντία της δεξιάς!
Συνεχίζει δε, φέρνοντας παραδείγματα άσχημης συμπεριφοράς καθηγητών. Και χωρίς να το πολυσκεφτεί δηλώνει: ‘Προφανώς αυτοί οι άθλιοι καθηγητές ανήκουν σε κάποιο από τα μικρά κομμουνιστικά κόμματα’! Και συμπληρώνει: ‘ε, από πού? Από τη ΝΔ?’ Ότι δηλαδή η ΝΔ έχει δώσει χαρακτηριστικά δείγματα ηθικής και ευγένειας, και τα μικρά αριστερά κόμματα είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας!(Αυτός εκεί. Μην αφήσει καθόλου να του πάρει άλλες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, μην αφήσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μεγαλώσει λίγο. Αμέσως, να τους ποδοπατήσει όλους).
Και λέει κι άλλα πολλά για την παιδεία (ε, διαβάστε τα, όλα θα τα γράψω εδώ?), όλα πάντα στο ίδιο κλίμα: φταίνε οι κομμουνιστές, οι κακοί, που μπαίνουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και δεν αφήνουν τη δεξιά να κάνει τη δουλίτσα της.

Και συνεχίζει, μιλάει για την εξέγερση του Δεκέμβρη, τη μειώνει κι αυτή. Την κατατάσσει μάλιστα στην ενότητα του κοινού ‘ξύλου’. Όταν του λένε ότι η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για κοινωνική εξέγερση, αυτός αντιλέγει: ‘αφορμή ποιανών πραγμάτων?’. Μα δεν έχει κανένα υπ’ όψιν του? Δηλαδή έπρεπε να είμαστε ευτυχισμένοι με την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει? Δεν έχουμε προβλήματα? Μα φυσικά, ‘δεν το φτιάξαμε ώστε να σκοτώνεται ένα παιδί’. Έχει και το θράσος να υποστηρίζει ότι δεν φέρουν ευθύνη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη κατάσταση! Και συνεχίζει: ‘Σε όλες τις μεγαλουπόλεις σκοτώνονται παιδιά’. Ε, αφού είναι παγκόσμια πρακτική, να την υιοθετήσουμε κι εμείς! Τί λες μωρέ!?

Που θα μας πει ότι ήταν και κομμουνιστής, αλλά ήταν αρκετά έξυπνος για να αλλάξει πολιτικές απόψεις. Άρα οι υπόλοιποι τί είναι, βλάκες? ‘Καταρχάς, υπάρχουν συμφέροντα’ λέει ο Πάγκαλος, και χαρακτηρίζει το ΚΚΕ μέσο κοινωνικής αποβλάκωσης, αλλά μένει εκεί. Δεν έχει κάτι παραπάνω να πει. Άρα, οι κομμουνιστές είναι είτε συμφεροντολόγοι (και άρα μόνο κατ’ όνομα κομουνιστές) είτε αποβλακωμένοι. Σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να έχουν δίκιο.
Φαίνεται ότι ο κύριος Πάγκαλος κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Γιατί παρ’ ότι δεξιός, ανήκει σε ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται ως σοσιαλιστικό. Άρα, αυτός είναι που έχει τα συμφέροντα και επιδιώκει να εκλέγεται βουλευτής εν ονόματι μιας άλλης ιδεολογίας. Και καθ’ ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχώς αποδεικνύει ότι ουδεμία σχέση έχει με το σοσιαλισμό, προφανώς όλοι τους δεν είναι παρά ένα κόμμα υποκριτών.

Γενικά μέσα στη συνέντευξη θα βρείτε πολλές φράσεις άθλιου ηθικού υπόβαθρου, που έχουν ως μόνο στόχο τη μείωση της αξίας των κομμουνιστικών απόψεων και να πλήξουν την αριστερά. Επίσης στη προσπάθειά του αυτή, θα βρείτε και πολλές αντιφάσεις. Η πιο τραγική είναι αυτή: ‘Εμείς το ’62 ήμασταν εχθροί των καθηγητών μας… Εσάς που είναι οι αγώνες σας?’. Εδώ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να πλήξει τη σημασία των φοιτητικών και κοινωνικών κινημάτων που προωθούν οι αριστερές παρατάξεις, αντιφάσκει, καθώς πρώτα δίνει εύσημα στις –κομμουνιστικές- αντιδράσεις των φοιτητών όπου συμμετείχε, και στη συνέχεια προσπαθεί να μας πείσει ότι οι (ίδιες ουσιαστικά) διεκδικήσεις σήμερα είναι άκυρες έως ανύπαρκτες.

Το ότι ο Πάγκαλος είναι αντικομμουνιστής το ξέρουμε. Το δηλώνει κι ο ίδιος άλλωστε, και φαίνεται και από τις ευθείες επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, αλλά και των μικρών αριστερών κομμάτων, αν και όχι ονομαστικά.
Αυτό γενικότερα δεν θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού οποιοσδήποτε πολίτης με κριτική σκέψη αντιλαμβάνεται ότι ο Πάγκαλος βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία από το ΠαΣοΚ για να επιτίθεται στην αριστερά.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι ο Πάγκαλος επιλέγει να εφαρμόσει την κατάπτυστη τεχνική της λάσπης, σε ένα περιοδικό που διαβάζεται από παιδιά, από ανθρώπους δηλαδή χωρίς ολοκληρωμένη κριτική σκέψη. Και ουσιαστικά ο άθλιος αυτός τύπος προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σύγχρονο παιδομάζωμα, προκαταβάλλοντας στο μυαλό των νέων ανθρώπων ότι η κομμουνιστική θεωρία είναι άσχημη και άχρηστη.

Οι φράσεις για άπλυτους, βρώμικους κομμουνιστές, για αναρχικούς που τρέχουν στη μαμά τους (καλά ρε ανόητε, τί ήθελες να κάνουν? Η αναρχία δεν συνπεάγεται ούτε αναισθησία ούτε απεργία πείνας), όλες στο στυλ της ΧΑ, καταδεικνύουν έναν άνθρωπο ακροδεξιό, υποκριτή, για τον οποίο ο χαρακτηρισμός ‘καρεκλοκένταυρος’ είναι (πάρα) πολύ επιεικής.

ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΑ!

ψαξε τωρα για να μην ψαχνεσαι μετα...