REMEMBER, REMEMBER THE 6th OF DECEMBER...

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Mια είδηση που πέρασε στο ντουκου...

Καταδίκη για το mall Athens στο πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου
Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL. Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.

Ο αντίλογος είναι οτι το ΜALL έχει ήδη χτιστεί και δεν το κουνάει κανείς ενώ όλοι αμφιβάλλουμε κατα πόσο είναι πιθανό να τιμωρηθεί ο δήμαρχος που προστάτευσε με σθένος τα συμφέροντα του Λάτση. Παράλληλα, δεν θα έπρεπε να γεννιούνται αυταπάτες οτι η Δικαιοσύνη είναι πλεον ανεξάρτητη και λειτουργεί εξωταξικά καθώς πρόσφατα έδωσε τα διαπιστευτήρια της για τα περσινά εργατικά ''ατυχήματα'' στο Πέραμα --->http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/2/2009&id=10661&pageNo=19&direction=1. Επίσης, ακόμα περιμένουμε να υπάρξουν ποινές για το Βατοπέδι ενώ δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει οτι οι (ηθικοί και φυσικοί) αυτουργοί της επίθεσης στην Κούνεβα δεν θα βρεθουν.

Από την άλλη, η παραπάνω είδηση είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ ακόμα πιο ευχάριστο είναι να βλέπεις τους πολίτες να αντιδρούν και να ψάχνουν το δίκιο τους. Εξ άλλου δεν θα έπρεπε να απορρίπτουμε καμία μορφή πάλης αφού ,απ' οτι φαίνεται, ακόμα και τα μέσα που προσφέρει η αστική δημοκρατία έχουν περιθώρια να λειτουργήσουν προς όφελος του λαού.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τις βασικές αρχές των Ενγκελς-Μαρξ που δήλωναν ξεκάθαρα οτι οι νόμοι και τα δικαστήρια είναι η προσπάθεια της κυριαρχούσας τάξης να επιβάλλει την ηθική της. Πράγματι, οι νόμοι εντάσσονται στο πλέον συντηρητικό τμήμα του εποικοδομήματος και μάλιστα συχνά έχουν δυσκολίες να προσαρμοστούν στις μεταβολές της βάσης ή ,ακόμη περισσότερο, στην ανατροπή της. Είναι φανερό αυτό από τις δυσκολίες που συνάντησαν οι αστοί στη μεταρρύθμιση των νόμων ώστε να αποδεχθεί η κοινωνία του 19ου αιώνα την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις αρχές της ελευθερίας του επιχειρηματία, πάνω στις οποίες θα δομούνταν η καπιταλιστική παραγωγή.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε και τη διαλεκτική σύγκρουση που έχει αναπτυχθεί στα χρόνια που ακολούθησαν τις δημοσιεύσεις των πρώτων έργων της μαρξιστικής φιλοσοφίας. Οι νόμοι ενσωμάτωσαν τις νίκες της εργατικής τάξης και έτσι εμφανίστηκαν περιορισμοί για τους καπιταλιστές που επέβαλλαν κατώτατο μισθό-ανώτατο ωράριο-ασφάλιση κ.α.. Φυσικά αυτά δεν είναι λόγος για υπαναχώρηση και αποδοχή του μύθου ότι ''ο καπιταλισμός απέκτησε ανθρώπινο πρόσωπο''. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές αρχές είναι ίδιες ενώ οι φιλολαικές μεταρρυθμίσεις που έχουν όντως συντελεστεί στο πέρασμα των χρόνων είναι αποτέλεσμα καθαρά των ταξικών αγώνων και της οργάνωσης των εργαζόμενων.

Το συμπέρασμα (αν πρέπει κατ' ανάγκη να βγάζουμε πάντα κάποιο) είναι οτι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα μέσα της αστικής νομιμότητας γιατί έχουν σαφώς επηρεαστεί απο την ταξική πάλη. Επιπλέον όμως, δεν πρέπει να αρκούμαστε σε αυτά γιατί καμία ανατροπή δεν ήρθε μέσα τη νομιμότητα και την προσκόλληση στους κανόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ψαξε τωρα για να μην ψαχνεσαι μετα...